Leuke dorpjes ontdekken in het westen van Mallorca

Mallorca, reisblog, vakantie me

Als de zon schijnt is alles mooier, zo ook in Port de Sóller op Mallorca. De haven ligt er ineens veel fotogenieker bij dan gisteren, de mensen zijn vriendelijker en het is altijd tijd voor een ijsje. Port de Sóller is een perfecte plaats om te verblijven als je actief bezig wilt zijn, maar ook lekker naar het strand wilt. Het ligt zo’n 5 kilometer van Sóller, ook al zo’n fijne plaats midden in het gebergte van de Serra Tramuntana. Er rijdt een trammetje tussen deze 2 plaatsen en er komen veel dagjesmensen genieten van alles wat de gezellige boulevard te bieden heeft. Er zijn veel leuke eettentjes met dito terrasjes, wij vonden Villa Luisa ontzettend sfeervol.

de GR 221, de lange afstandsroute

De volgende hike doen we met mooi weer en wederom lopen we een stuk van de GR221, de langeafstandsroute, van Port de Sóller naar Fornalutx. Het begint meteen goed met een slimme man die bij het startpunt van de route een kraampje heeft gemaakt en je vol enthousiasme een stuk sappige sinaasappel laat proeven en natuurlijk tevens versgeperst sinaasappelsap verkoopt. Voordat we begonnen zijn hebben we de eerste stop al te pakken. Vol vitaminen gaan we op pad en het valt meteen op dat het compleet anders is dan de dag ervoor, uiteraard speelt het weer mee maar ook de omgeving, de olijfboomgaarden hebben plaats gemaakt voor boomgaarden vol citroenen en sinaasappels. Volgens mijn jongste is dit veel meer wandelen in plaats van hiken. En ik snap wat ze bedoelt, niet zoveel klim en klauterwerk maar ook stukken over kronkelweggetjes.

Mallorca, reisblog, vakantie met tieners, vakantie met pubers, Port de Soller
Met zijn vieren op pad
Mallorca, reisblog, vakantie met tieners, vakantie met pubers, Soller, Port de Soller
Een heerlijk terras in Sóller
Mallorca, reisblog, vakantie met tieners, vakantie met pubers, Soller, Port de Soller, travelblog
Het trammetje van Sóller naar Port de Sóller

Het treintje van Palma naar Sóller

We wandelen verder en komen door het prachtige kleine stadje Sóller, dit roept om weer een stop! We strijken neer op een heerlijk terras op het plein. Het is er gezellig druk. De meeste toeristen verblijven aan de kusten en een mooie dagtrip is het beroemde treintje van Palma naar Sóller, dit treintje rijdt over een smalspoor dwars door de valleien en het gebergte van de Serra Tramuntana. Een mooie tocht van 27 kilometer. De trein rijdt al sinds 1912, toen met citrusfruit en olijven uit de vruchtbare vallei, nu 5x per dag met toeristen.

Eindpunt Fornalutx

Na deze stop pakken we de draad van de tocht weer op en we komen door prachtige gerestaureerde dorpjes met onuitspreekbare namen als Biniaraix en Binabassi. De vallei is schitterend en we lopen hoger en hoger en voordat we het weten staan we al in Fornalutx. We hebben inmiddels geleerd om eerst de bus tijden goed te checken en zien dat er om 13.15 en 18.15 uur een bus gaat. Het is nu half 3. Dat heb je in de dorpjes waar de toeristen het nog niet hebben overgenomen en wat ik juist zo charmant vind. Lang leve de siësta, eerst heerlijk bijkomen op een zonnig terras. We wandelen nog wat door het fotogenieke dorpje wat eigenlijk geen straten heeft maar alleen trappen en bellen een taxi, deze keer komt ie wel gewoon op het afgesproken tijdstip, voor 16 euries zijn we weer terug in Port de Soller.

Mallorca, reisblog, vakantie met tieners, vakantie met pubers, Soller, Port de Soller, travelblog, hiken
Met mooi weer op pad is toch leuker
Mallorca, reisblog, vakantie met tieners, vakantie met pubers, travelblog, soller, Port de Soller, hiken
De citroen en sinaasappel boomgaarden onderweg
Mallorca, reisblog, vakantie met tieners, vakantie met pubers, travelblog, Port de Soller, Soller, hiken
Het is fantastisch wandelen hier in de vallei

Chopin in Valldemossa

De volgende dag proberen we alsnog naar Cala Deia te gaan, maar dan met de auto. Helaas kwamen we geen afslag tegen, achteraf lees ik dan weer dat je een afslag naar restaurant Lluc moet volgen. Tja, toen waren we al een half uur verder. Dan maar door naar een andere trekpleister: Valldemossa, ook vanaf hier kan je prachtige wandelingen maken, maar je moet niet overdrijven met de dames. We slenteren wat door de bloemenstraatjes. Het dorpje is beroemd omdat de componist Chopin een tijdje in het klooster verbleef samen met zijn vriendin, de schrijfster George Sand. Ook voor veel eilanders is het een dagtocht waard vanwege de geboorteplaats van de Spaanse heilige Santa Catalina. Op iedere gevel kom je een wel een tegeltje tegen met haar afbeelding.

Ook de tocht naar Port Valledemossa doen we met de auto en dat was 1 van mijn betere plannen. Wat een eng smal kronkelweggetje is dit, wat dan ook nog gedeeld moet worden met tegenliggers en de vele wielrenners om uiteindelijk beneden te komen bij een piepklein strandje, waar dan gelukkig weer wel prachtige foto’s gemaakt kunnen worden.

Mallorca, reisblog, vakantie met tieners, vakantie met pubers, travelblog, Port de Soller, Soller, hiken
schilderachtige straatjes in de bergdorpjes
Mallorca, reisblog, vakantie met tieners, vakantie met pubers, travelblog, hiken, Port de Soller, Soller
Beetje boven het budget, maar het eten is verrukkelijk
Mallorca, reisblog, vakantie met tieners, vakantie met pubers, travelblog, Soller, Port de Soller
zo is wandelen toch een feestje

Het strand van Banyalbufar

Het laatste bergdorpje wat op mijn verlanglijstje stond deze week is Banyalbufar, want hier zou ook een strandje met een waterval zijn. Rare combinatie maar goed, wel zo bijzonder. We lopen het lange supersteile pad af richting strand en worden daar verrast met….niks, alleen zee en keien. Ik heb me niet geliefd gemaakt bij de dames omdat je ook beneden kon parkeren en wij weer helemaal  terug naar boven moesten klimmen. Had moeders toch nog haar zin en een hike te pakken. Om het goed te maken trakteer ik onszelf op een lunch in restaurant Bellavista, iets boven het budget maar met een prachtig uitzicht over zee en meer dan heerlijk eten. Zo was iedereen ook weer blij.

Mallorca, reisblog, vakantie met tieners, vakantie met pubers, travelblog, Soller, Port de Soller, hiken
Het strand was niks, maarhet uitzicht is prachtig in Banyalbufar
Mallorca, reisblog, vakantie met tieners, vakantie met pubers, Soller, Port de Soller, travelblog, hiken
Port Valldemossa
Mallorca, reisblog, vakantie met tieners, vakantie met pubers, travelblog, Valldemossa, hiken, Soller, Port de Soller
Het bekende klooster in het mooie Valldemossa

Lees ook:

Hiken in Mallorca met tieners

Veelzijdig Mallorca

Tips:

*kijk op trendesoller.com voor meer info over de tijden en prijzen van -combi-tickets voor de treintrip en de tram

*neem de tijd en zoek een plaatsje op 1 van de vele terrassen op het levendige plein van Soller, even lekker mensen kijken

* kijk op soller secrets voor sfeervolle accommodatie in Soller en Porto Soller.

*Neem afslag restaurant Lluc als je naar Cala Deia wilt met de auto, je komt geen andere afslagen tegen

*restaurant Bellavista in Banyalbufar, prachtig uitzicht vanaf het terras en heerlijk eten.

4 reacties op “Leuke dorpjes ontdekken in het westen van Mallorca”

  1. Super leuk geschreven, en met dat treintje is zeker leuk heb ik ook gedaan, maar de rest gewoon met de bus 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *