IJsland, de Laugavegur trail

reisblog travelblog hiking IJsland huttentocht Laugavegur

De Laugavegur trail.  Zelfs al doe je nog zo je best om dit goed uit te spreken, er is geen IJslander die je uitspraak zal begrijpen. IJslands is een erg moeilijke taal. Geen zorgen, de mensen daar spreken allemaal perfect Engels.

Deze trail komt op ieder lijstje van populaire treks voor en mag zich meten met de bekende Milford track in Nieuw Zeeland of de Inca trail in Peru. Maar waarom zou je zo ver weg gaan als je op 3 uur vliegen deze schitterende trail kan doen? De trek is 54 kilometer, sommige mensen doen hem in 2 dagen, maar wij volgen braaf het advies en trekken er 4 dagen voor uit. Plus een bonusnacht in de laatste hut. Ook moet je een nacht vooraf en achteraf in Reijkjavik verblijven, anders kom je logistiek in de knel met je vluchten.

Een 7 daagse trip dus, een huttentocht. De laatste keer dat ik op een slaapzaal sliep was op schoolkamp toen ik in zesde klas bij meester Bolkenbaas zat. Het is ook al tientallen jaren geleden dat ik met een rugzak de wereld verkende. En toen hoefde ik niet eens mijn eigen eten mee te sjouwen! Een spannende trip in meerdere opzichten dus.

Laugavegur Trail: niet denken maar doen

Maar soms moet je niet teveel nadenken en gewoon doen. Wij hebben de hutten maanden vooraf geregeld, ook wel een must, vanwege de populariteit en de beperkte capaciteit zijn deze snel volgeboekt. Eventueel zou je nog met een tentje naast de hut kunnen gaan kamperen, maar je moet ook niet overdrijven natuurlijk. Vlak voor vertrek ga ik me inlezen en dan lees je dingen als: neem een GPS en een kompas mee, volg de markeringen zodat je niet verdwaalt, geen douchegelegenheid bij de 1e hut, neem je afval mee, geen wifi, het wordt steeds spannender.

Laugavegur trail, hike, hiking, IJsland travelblog,
Vroeg op pad, langs de sanitaire hokjes bij de Hraftinnusker hut
hike reisblog travelblog hiking laugavegur trail IJsland
De omgeving veranderd continue

hiking travelblog reisblog hike IJsland Laugavegur trail
Ook het weer veranderd constant
hiking, hike, reisblog, travelblog, IJsland, Laugavegur trail
Dwars door de riviertjes

hiking, hike, IJsland, Laugavegur trail, traveblog, reisblog
Heel goed oppassen waar je je voeten neerzet, de stroming is sterk en het water ijskoud
IJsland, Thormorck, hiking, hike, huttentocht, Laugavegur trail, reisblog, travelblog
De stilte is niet in een foto te vangen

Landmannalaugar: het echte werk begint

’s Morgens vroeg gaan we met de bus vanuit Reijkjavik naar ons beginpunt, Landmannalaugar. Onderweg zie je het landschap langzaam veranderen. Het wordt leger en leger, woest en kaal. Je houdt ervan of je haat het, er zit niks tussen. In Landmannalaugar zijn ook hete bronnen en omdat de eerste dag niet al te heftig is wil ik daar wel even in liggen. Na aankomst blijkt dat de strakblauwe lucht plaats heeft gemaakt voor stromende regen, dat wordt geen warme bron voor mij. We gaan op pad, glibberend en glijdend over het eerste stuk en al snel laten we de dagjesmensen achter ons.

Wisselvalliger weer bestaat niet

1.5 uur later hebben we zon, regen, wind en hagel te pakken, dat blijft zo de hele dag. Het landschap is prachtig en door al die verschillende weerstypen veranderd dit continue. Door de striemende wind in combinatie met hagel is het zicht erg slecht en lopen we van paaltje naar paaltje. Ik snap ook ineens dat verdwaal verhaal, er is verder nergens een oriëntatiepunt. Alleen heuvels en dalen en de oranje paaltjes die de weg aangeven.

In de hut

En eindelijk zien we dan de lichtjes van de 1e hut, het is er een drukte van belang. Er zijn grote slaapzalen en ik hoop maar dat ik als eerste in slaap val. De keuken is voor iedereen, dus we kunnen ons adventure food klaarmaken, de latrines zijn buiten en niet echt een feestje. Weinig drinken dan maar. De sfeer is ontspannen, er is geen tv of wifi dus iedereen is gewoon daar: lezen, puzzelen, kaarten of een ander spelletje, sociaal met elkaar kletsen. Het is even wennen maar al snel is dit een van de dingen die ons het meest bijblijven. De heerlijke ontspannen sfeer. De mensen komen overal ter wereld vandaan: uit India, Amerika, België, Zuid Amerika, Frankrijk, Israël, Canada, Australië  en Nederlanders natuurlijk. Iedereen loopt in dezelfde outdoor kleding en alle rangen en standen vallen weg. Je bent hier allemaal om hetzelfde te doen en dat levert leuke gesprekken op.

huttentocht, Laugavegur trail, reisblog, travelblog, IJsland, hiking, hike
Onderweg staat de weg goed aangegeven
hiking, hike, huttentocht, IJsland, Laugavegur trail, reisblog, travelblog,
Bij aankomst in iedere hut geldt: eerst schoenen uit.
huttentocht, IJsland, hike, hiking, travelblog, reisblog, Laugavegur trail
Het went snel, slapen in hutten
huttentocht, IJsland, hike, hiking, reisblog, travelblog, Laugavegur trail
Wachten op je beurt voor een heerlijke verdiende douche
huttentocht, hike, hiking, IJsland, travelblog, reisblog, Laugavegur trail
Na kilometers hiken over de eindeloze lavavelden, zien we eindelijk de Emstrur hut in de verte
huttentocht, IJsland, hiking, hike, Laugavegur trail, reisblog, travelblog
Prachtige sneeuwwitte vlaktes, hier moet je echt op het juiste pad blijven

We zijn geen pinguïns

Mijn angst om als pinguïns achter elkaar te hobbelen is ongegrond blijkt de volgende dag. Wij waren om 8 uur al op pad, sommigen werden net wakker en anderen waren al weg. En met zoveel leegte en stilte om je heen is het ook weleens fijn om weer wat mensen tegen te komen die helpen bij de oversteek van een riviertje.

De natuur is overweldigend

En zo gaat het alle dagen, het is mateloos genieten. Het weer maakt ons niks uit, het veranderd te snel om je daar druk te maken. We lopen over sneeuwwitte vlaktes, langs stinkende dampende zwavelgaten, door schitterende groene valleien, over kilometers lange zwarte lavavelden, we moeten rivieren over, sommige met een bruggetje en bij anderen moeten we door ijskoud water waadden met een sterke stroom. En verder is er echt helemaal niks. We maken veel foto’s maar de stilte en het uitzicht zijn niet echt in foto’s te vangen. Na een paar dagen komen we aan in de laatste hut, we zijn helemaal gewend aan het slapen naast wildvreemden, interessant hoe makkelijk je uit je comfortzone kan stappen.  We zijn trots op onszelf, we hebben het toch maar mooi gedaan! Klein smetje op onze monster prestatie: de beheerder van de laatste hut vertelde dat deze tocht ook als ultra marathon gerend wordt, de snelste persoon doet dat in 4 uur 15. Pfff, uitslovers…

huttentocht, hike, hiking, reisblog, travelblog, IJsland, Laugavegur trail
De ‘stokken’, nordic poles zijn echt onmisbaar
huttentocht, hike, hiking, Laugavegur trail, reisblog, travelblog, IJsland
Keiharde wind met hagel, gelukkig duurt dit niet al te lang
huttentocht, Thorsmorck, hike, hiking, IJsland, Laugavegur trail, reisblog, travelblog
We hebben het toch maar mooi gedaan!

huttentocht, IJsland, reisblog, travelblog, Laugavegur trail, hiking, hike
De lavavelden bij Emstrur
huttentocht, hike, hiking, IJsland, Laugavegur trail, reisblog, travelblog
Het prachtige landschap verveelt nooit
reisblog, travelblog, hike, hiking, Laugavegur trail, IJsland, huttentocht
54 kilometer in 4 dagen, wat een fantastisch avontuur

7 tips voor een trek in IJsland

  • Investeer in goede oordoppen…
  • Je kan deze trail ook andersom lopen: van Thorsmork naar Landmannalaugar, dat is wel zwaarder omdat je meer moet klimmen.
  • Leg de kleding die je mee wilt nemen op bed, haal daar de helft vanaf en leg dat terug in je kast, je hebt het niet nodig, echt niet.
  • Neem nordic poles mee, tuurlijk ziet dit er seniorachtig uit, maar het is mijn redding geweest bij diverse klimmetjes, glibberige afdalingen en als evenwicht tijdens stevige windvlagen.
  • Investeer in goed materiaal, een fantastisch aanbod aan outdoor hebben ze bij A.S. Adventures
  • Je kan de tocht nog uitbreiden door na Thorsmork verder te hiken over de gletsjer naar Skogar.
  • Twijfel je of IJsland een bestemming voor jou is, kijk eens een film die in IJsland is opgenomen zoals bijvoorbeeld: The secret life of Walter Mitty of Hrutar.
huttentocht, hike, hiking, IJsland, Laugavegur trail, reisblog, travelblog
Sommige riviertjes zijn prima te overbruggen
huttentocht, hike, hiking, IJsland, Laugavegur trail, reisblog, travelblog
Deze kloof was zo onbeschrijfelijk mooi

huttentocht, hike, hiking, IJsland, Laugavegur trail, reisblog, travelblog
De rugzak werd steeds makkelijker te dragen
huttentocht, hike, hiking, IJsland, Laugavegur trail, reisblog, travelblog
Overal waar je kijkt is natuur, als mens ben je eigenlijk maar heel klein

Lees ook: een 4 daagse huttentocht in de Spaanse Pyreneeën

1 reactie op “IJsland, de Laugavegur trail”

  1. Corina Noomen

    Wauw wat gaaf om te lezen en wat een prachtige foto’s. Zelf net terug uit het prachtige IJsland.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *