Delft, moet je doen!

Delft, reisblog, travelblog, dagje uit

Making memories.

Tegenwoordig geef ik mijn ouders geen kadootjes meer voor hun verjaardag. Wat moet je ze nog geven? Ze hebben alles al en als ze het niet hebben dan gaan ze het wel kopen en echt niet wachten tot het moment dat ze jarig zijn. Herinneringen geven vind ik veel fijner, het liefst in de vorm van een leuk dagje uit. Mijn vader had maanden geleden een keer laten vallen dat hij de Nieuwe Kerk in Delft weleens wilde bezoeken, dus dat werd een dagje Delft voor zijn verjaardag.

Nieuwe Kerk, Delft, reisblog, travelblog, dagje uit
gezellige drukte in de binnenstad van Delft
koffie drinken, delft, reisblog, travelblog, dagje uit
Het praalgraf van Willem van Oranje in de Nieuwe Kerk

Delft, reisblog, travelblog, dagje uit
Een Delfts Blauw tulpenvaasje
Delft, reisblog, travelblog, dagje uit, Royal Delft
Ongelofelijk hoe duur een tulpenbol vroeger was.

Delft, reisblog, travelblog, dagje uit
De Beestenmarkt is eigenlijk 1 groot terras

Op naar Delft

Op een mooie koude zaterdag in april is het zover: op naar Delft, de stad van de Technische Universiteit en van het beroemde Delfts Blauw. Mijn moeder heeft ook een paar Delfts Blauwe borden in de kast staan en aangezien we er een compleet dagje van willen maken staat ook de 17e eeuwse aardewerkfabriek op het programma. De dames gaan ook mee, ik ben zeer benieuwd wat ze ervan gaan vinden want wees eerlijk: een dagje naar een porselein fabriek en het bezoeken van een Oude en een Nieuwe kerk staan niet echt in het joepielijstje van een 10 en 12 jarige.

Royal Delft, Delft, reisblog, travelblog, dagje uit
Delfts Blauw wordt nog steeds met de hand geschilderd

Delft, reisblog, travelblog, dagje uit
Als je echt heel veel van Delft houdt, zou je een Delfts Blauwe tattoo kunnen overwegen.

De Porseleyne Fles, de Royal Delft

De Royal Delft is de laatst overgebleven aardewerk fabriek uit de 17e eeuw, vroeger waren er wel 32 fabrieken in Delft. De tour begon al meteen goed met een audiotour die je zelf kan inloggen op de gewenste taal en kan scannen bij de genummerde bordjes, zo wordt het meteen een soort speurtocht. Het is handig om eerst de film te bekijken, erg leuk gedaan, ieders aandacht was gewekt en na de 2e film stonden we te popelen om op pad te gaan. Ontzetten knap gedaan om iedereen een experience te geven zoals dat tegenwoordig zo hip heet. Het is goed gelukt om alles ook voor jeugdige bezoekers interessant te maken en te vergelijken met de waarde van de spullen nu. Voor het geld wat je betaalde voor een portret in Delfts Blauw koop je nu 9 iphones xrmax, kijk dan heb je het ergens over, dat spreekt tenminste aan.

Delft, reisblog, travelblog, dagje uit
Het hofje vlakbij het Prinsenhof

Delft, reisblog, travelblog, dagje uit
In de binnenstad heb je geen voortuin, dit is een perfecte oplossing

Gezellig de stad in

Daarna de stad in, het is gezellig druk in de historische binnenstad met de schitterende gebouwen, langs de grachtjes allemaal kraampjes met rommel/brocante. We belandden op de Beestenmarkt. Wat moet het hier gezellig zijn als het terrasjesweer is, eigenlijk is het 1 groot terras. Lunchen doen we bij Bar Sil, een mooie tent met een zeer vriendelijke bediening, vooral het enthousiasme van Sil zelf werkt aanstekelijk: “let maar op, hier ben je op het juiste adres, lachen joh.” En hij had gelijk, het eten was verrukkelijk. Wij vinden verder alles de hele dag: “lachen joh”.

Delft, reisblog, travelblog, dagje uit
Een rondvaart door de grachten is een leuk idee, op de achtergrond de scheve toren van de Oude Kerk
Delft, reisblog, travelblog, dagje uit
Er is genoeg te doen in Delft

De stad van Willem van Oranje

’s Middags staat er een stadswandeling inclusief bezoek aan de Nieuwe Kerk op het programma onder leiding van een gids. Ik kom er steeds meer achter dat dit de beste manier is om in korte tijd veel te horen over de geschiedenis van een stad. Ik ben misschien een cultuurbarbaar, ik wist niet zo heel veel over Willem van Oranje, maar nu begrijp ik eindelijk waarom ze in het volkslied zingen: “ben ik van Duitsen bloed, en de koning van Hispanje heb ik altijd geëerd”. En nu snap ik ook waarom ik zoveel groepen zie lopen door Delft. Het is toch eigenlijk te gek dat iedere buitenlandse toerist Delft aandoet om de bakermat van onze Nederlandse geschiedenis te bezichtigen en ik er nu pas eens ga kijken. Nadat we de Nieuwe Kerk bewonderd hebben waar alle Oranjes begraven liggen, pakken we meteen ook de Oude Kerk met zijn scheve toren nog even mee en leren meteen wat over Piet Hein. Dat zijn zilvervloot de waarde heeft van 145 miljoen big macs zegt meer dan de echte hoeveelheid zilverstukken. Zijn familiewapen is ook zeer bijzonder. Ook in de Oude Kerk hebben ze het weer leuk eigentijds gemaakt.

Tijd voor koffie en thee, we komen terecht bij Neef Rob, vonden we de mensen van de Porseleyne Fles en Bar Sil al zo aardig, hier zijn ze ook weer super enthousiast, hij heeft over iedere koffie wel een verhaal, dat kan ook niet anders als je koffie serveert met namen als: ” koffie van moeder Fie, koffie van Ome Kees, van tante Door, ome Gijs en de rest van de familie.

Delft, reisblog, travelblog, dagje uit
Het is gezellig slenteren langs de kraampjes en de vele winkeltjes
koffie drinken, delft, reisblog, travelblog, dagje uit
Neef Rob is gek van koffie

Delft, reisblog, travelblog, dagje uit
In de 17e eeuws aardewerkfabriek wordt nog steeds volop gewerkt.

Delft, we komen zeker terug om een dagje te terrassen, een rondvaart te maken, te shoppen in al je leuke winkeltjes, de toren te beklimmen, het Johannes Vermeer Centrum te bezoeken, het Prinsenhof en het stadhuis te bekijken en vooral te lachen joh!

Tips voor een dagje Delft

*Boek vooraf een begeleide tour bij HappyDay tours, ze hebben diverse combitickets

*Heerlijk lunchen bij Bar Sil op de Beestenmarkt, met mooi weer lekker buiten op het terras

*Beklim de toren van de Nieuwe Kerk voor een prachtig uitzicht

*De beroemde schilder Johannes Vermeer komt uit Delft, al zijn schilderijen zijn als replica’s te bewonderen in het Johannes Vermeer Centrum

*Koffie drinken kan het allerbeste bij Neef Rob, ook meer dan 50 soorten thee

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *