De leukste tips voor een dagje Zierikzee

Zierikzee, Zeeland, dagje uit, dagje weg, reisblog, travelblog, Nederland

Als ik iemand ontmoet en vertel dat ik in Zierikzee woon, dan is de reactie eigenlijk altijd hetzelfde: “Oh echt? Dat vind ik nu zo’n leuk plaatsje!”

Zelf zie ik dat niet zo, erger nog: ik moet eerlijk bekennen dat ik me regelmatig stoor aan de slenterende toeristen die zonder enige haast midden op straat lopen, al likkend aan een ijsje en geen weet hebben van deze haastige local die te laat vertrokken is, op tijd op school moet staan en al bellend en slalommend door de menigte probeert te gaan.

Parkeren

Hoogste tijd om ‘mijn’ Zierikzee eens te bekijken vanuit de ogen van een toerist en dat gaat het beste op een mooie winderige voorjaarsdag in maart. Hier meteen mijn geheime tip: parkeer de auto buiten de poorten van Zierikzee. Dat is niet alleen gratis, maar in het kleine centrum is geen mogelijkheid tot parkeren als je geen vergunning hebt. Je komt heel makkelijk Zierikzee in, maar er heel moeilijk weer uit als je de weg niet weet. Uiteraard zijn er ook mogelijkheden tot betaald parkeren maar de winst is minutenwerk. Ten noorden van de stad ligt Havenpoort, een groot nieuw parkeerterrein en zo loop je eigenlijk via de Zuidhavenpoort de mooiste kant van Zierikzee binnen.

Haven

Aan de haven zijn aan beide zijden leuke terrasjes te vinden waar je lekker kan eten en drinken. Restaurant de Werf bijvoorbeeld heeft zomers een heerlijk terras op het water dat met de getijden mee omhoog of omlaag gaat. Ga voor de poort linksaf langs de Nieuwe Haven en je kan je vergapen aan de boten en jachtjes die er liggen, soms rijen dik. Aan het einde van de Nieuwe Haven vind je het VVV kantoor, altijd handig voor wat extra informatie. De kook-,kado-en souvenirwinkel ernaast heet de Schatkamer en is een bezoekje waard, check vooral de bijzondere windlichten. Proef hier zeker de eigengemaakte redvelvet taart.  Ze geven toffe workshops maar dat ga je allemaal in een dagje niet redden. Misschien een reden om er een nachtje aan vast te plakken?

Zierikzee, Zeeland, dagje uit, dagje weg, reisblog, travelblog, Nederland
De Oude Haven in Zierikzee

Zierikzee, Zeeland, dagje uit, dagje weg, reisblog, travelblog, Nederland
Toerist in eigen stad
Zierikzee, Zeeland, dagje uit, dagje weg, reisblog, travelblog, Nederland
Zierikzee is een klein en authentiek stadje

ZEEHONDEN

Wat heel leuk is om te doen, vooral ook met kinderen, is een vaartocht over de Oosterschelde, je gaat dan op zoek naar zeehonden. Vanaf eind maart vaart de boot en in het hoogseizoen zeker vooraf reserveren. Het vertrekpunt ligt aan het Luitje, tegenover de VVV. Wil je gewoon lekker uitwaaien dan kan je een heel stuk over de havendijk wandelen en heb je een topuitzicht over de Zeelandbrug.

CENTRUM

Loop even een stukje terug en sla de Nieuwe Bogerdstraat in, deze straat ligt tussen eetcafe de Banjaard en Brasserie Maritime in, beiden met een heerlijk terras aan het water. Halverwege de straat vind je Knock on Wood, een winkel met houten hebbedingetjes en houten speelgoed, erg leuk om even binnen te kijken. Gewoon rechtdoor blijven lopen, dit smalle straatje heet het visstraatje, door ons het visslop genoemd. Heerlijke kibbeling kan je hier eten. Aan het eind van het visslop ga je linksaf en sta je eigenlijk midden in het centrum van Zierikzee, ook hier weer veel leuke winkels en ineens weet ik wat het is: Omdat hier slechts 11.000 mensen wonen is het voor veel grote winkelketens niet interessant om hier een filiaal te hebben. Daarom is het authentiek, verrassend anders en bijzonder. Zierikzee ademt historie en dat is goed te zien aan de ruim 500 monumenten. Wandel lekker rond en vergeet niet de Sint Lievensmonsterstoren te beklimmen, ook wel de Dikke Toren genoemd, je hebt een fantastisch uitzicht over heel Zierikzee en de Oosterschelde.

Mooiste pleintje

Waar je zeker heen moet is mijn favoriete pleintje: Het Maarplein met de kikkerfontein, hier kan je lekker zitten en mensen kijken. In de zomer is er vaak een marktje van de plaatselijke kunstenaars en wordt het omgedoopt in plein Montmartre. Vanuit deze hoek kan je ook mooie foto’s maken van de toren van het oude stadhuis, waar het carillon ieder kwartier een gezellig deuntje speelt. Tevens is in het stadhuis ook het museum gevestigd voor wie meer wil weten over de geschiedenis van Zierikzee.

Zierikzee, Zeeland, dagje uit, dagje weg, reisblog, travelblog, Nederland
Een stadje vol historie, zoals de Beuze

Zierikzee, Zeeland, dagje uit, dagje weg, reisblog, travelblog, Nederland
Logeren op een Belgische Klipper, dat is leuk!

Zierikzee, Zeeland, dagje uit, dagje weg, reisblog, travelblog, Nederland
Schitterende muurschildering op het Maarpleintje

Met een gids

Het is ook mogelijk om een gids te huren en een stadswandeling te maken. Zou ik eigenlijk eens moeten doen, dan zou ik de verhalen horen van Job Basterd, Mondragon en de vele markante mensen die hier in Zierikzee hebben geleefd. Nu hoor ik hier flarden van als ik met mijn fiets weer langs een groepje toeristen race. Hoe je ook loopt, op een gegeven moment kom je altijd weer uit op het plein, Slenter door het kleine parkje aan het Havenpark, hou je van brocante ga dan zeker even binnen bij Raf’s lunchroom, heel verrassend! Ga verder over het Kraanplein en de Oude Haven en zo sta je weer bij het beginpunt: de Zuidhavenpoort. Waarschijnlijk heb je heel veel foto’s gemaakt, heerlijk gegeten en gedronken en een paar leuke items gescoord.

Bijzonder overnachten

Heel bijzonder om een dagje toerist te zijn in mijn eigen Zierikzee en wat zijn hier veel leuke winkeltjes, terrassen en restaurantjes. Laat je krentenbollen maar thuis en kom gezellig een dagje Zierikzee doen, of beter nog een nachtje want ik heb ook ontzettend veel overnachtingsmogelijkheden gespot, aan de Oude Haven, aan de Nieuwe Haven, in het centrum, maar ik zag ook een B&B op een Belgische Klipper of in het Burgerweeshuis, een prachtig monument vlakbij de Dikke Toren.

Zierikzee, echt een leuk plaatsje, je zal er toch wonen!

5 must do’s in Zierikzee

  • Check de redvelvet taart in de Schatkamer
  • Een rondwandeling met een gids, via het VVV of op een ludieke manier met Johannes van Storytrail
  • Zeehonden spotten op de Oosterschelde, ook weer via het VVV
  • Lunchen tussen kunst en brocante bij Rafs lunchroom aan het Havenpark
  • Beklim de Dikke Toren en geniet van het uitzicht
Zierikzee, Zeeland, dagje uit, dagje weg, reisblog, travelblog, Nederland
Er is zoveel leuks te zien en te doen in Zierikzee, perfect voor een dagje weg in eigen land!
Zierikzee, Zeeland, dagje uit, dagje weg, reisblog, travelblog, Nederland
Aan de haven van Zierikzee vind je de leukste terrasjes
Zierikzee, Zeeland, dagje uit, dagje weg, reisblog, travelblog, Nederland
Superleuk om een dagje toerist in eigen stad te zijn.

Lees ook:

Delft moet je doen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *